Úvodní webinář pro všechny (strava, spánek, stres)

(+420) 720 219 132

Stolice – vše, co o ní potřebujete vědět

Pokud se zajímáte alespoň lehce o své zdraví, tak určitě řešíte témata, jak se správně stravovat a jak cvičit. Pokud se staráte trošku více, pak řešíte i jak se starat o své zažívání nebo jak optimalizovat spánek a samozřejmě děláte dobře, všechna tato témata jsou extrémně důležitá pro zdravé tělo. Ale existují i témata, která jsou stejně důležitá, jen v našich krajinách zasunutá hodně vzadu mezi tématy, které se veřejně z hlediska zdraví neřeší.

Takovým tématem je právě STOLICE.

Kdo během svého života řešil jak má stolice vypadat? Zeptal se Vás někdy doktor na její vzhled? Bavili jste se někdy o ní s rodiči nebo ve škole? 
V dnešní společnosti se takovým “nechutnostem” většinou vyhýbáme. A ono je svým způsobem dobře, že se o takových věcech nebavíme s každým koho potkáme, je to přece jen intimní věc, ale každý člověk by měl vědět, jak má stolice vypadat a co mohou její odchylky znamenat. A proto jsem se rozhodl napsat právě tento článek.

Hledáme něco zajímavého a nového na každém kroku. V oblasti zdraví to jsou témata jako anti-aging, genetické testování, doplňky stravy, nootropika, postění se, biohacking, fytoterapie a nejrůznější byliny ze všech částí světa. A zapomíná se na úplné základy, jako například co o Vašem zdraví vypovídá to, co necháte v záchodě.

CO VŠECHNO MŮŽEME ZE STOLICE POZNAT?

  • fungování trávicího a vylučovacího systému
  • fungování žaludku, tenkého (síla trávicích šťáv) a tlustého střeva (mikrobiom)
  • funkční kapacitu jater a žlučníku
  • jestli Vám dělají obtíže doplňky stravy či léky, které užíváte
  • jestli máte potravinové alergie nebo intolerance
  • jak tělo reaguje na cvičení nebo naopak nedostatek pohybu
  • infekce parazity a plísněmi
  • balanc nervového systému

Z ČEHO SE STOLICE SKLÁDÁ?

Za správných okolností, když nemáte zácpu ani průjem, se stolice skládá ze 75 % vody a 25 % pevného materiálu. Pevný materiál tvoří: cca ze 30 % mrtvé a živé bakterie, dalších cca 30 % tvoří nestravitelné složky jako je vláknina a celulóza, 10-20 % je cholesterol a další tuky, 10-20 % anorganické látky jako je například kalcium fosfát a fosfát železa, 2-3 % jsou bílkoviny. Další jsou potom zbytky buněk sliznice střevního traktu, bilirubin (barvivo žluči, které může za hnědé zbarvení výkalů). Dále se vylučují mrtvé leukocyty (bílé krvinky) a sliz tvořený sliznicí střeva.

PARAMETRY STOLICE

Je velice důležité, abyste dokázali poznat, zda-li je stolice zdravá nebo nezdravá.
K tomu slouží několik proměnných.

TVAR

Jedna z nejdůležitější proměnných je tvar. V tabulce můžete vidět 7 typů stolice.

Poznáte podle obrázku ideální tvar, ještě před jejich popisem?

Zkuste se zamyslet, který tvar vídáte nejčastěji

Typ 1

Rozdělené kuličky, podobně jako ořechy. Je velmi těžké a bolestívé je ze sebe dostat, protože mají relativně ostré hrany a může dojít až k narušení integrity střeva či konečníku.
Jedná se o silně dehydratovanou stolici, bez vlákniny, bakterií. Velmi často po léčbě antibiotiky nebo u lidí, kteří nemají ve stravě vlákninu a/nebo zdravé tuky.

Zácpa trvá až několik týdnů, aby se vytvořil tento typ.

TYP 2

Drží jednotný tvar, ale jde vidět, že jsou to pouze slisované kuličky, podobně jako typ 1. Stále je těžké ji ze sebe dostat.
Tento typ je nejvíce devastující, protože může mít průměr vyšší, než je maximální roztažení řitního otvoru. Je tedy nutné velké úsilí (větší než u typu 1) a může docházet k vytvoření hemoroidů, divertikulózy či roztržení konečníku.

Stolice je v tomto případě ve střevě přes týden na místo průměrných 48 hodin.

TYP 3

Má správný oválný tvar, ale stále je širší, než je při vyprazdňování příjemné. Má malý obsah vody a vlákniny, proto je popraskaná.
Tady se již vylučování dá považovat podle některých zdrojů za normální a objevuje se alespoň jednou za 3 dny. Podle mě se o normální vyprazdňování ještě nejedná.

TYP 4

Má oválný tvar jako klobása nebo had, ale je měkká, hladká bez známek popraskání. Je lehké ji ze sebe dostat bez jakéhokoli úsilí a drží u sebe.
Objevuje se u zdravých lidí, kteří se vyprazdňují 1-2x denně.

TYP 5

Tento typ se dá také považovat ještě za relativně zdravou stolici.
Takovou stolici je nenáročné ze sebe dostat. Jedná se o měkké kousky s jasně viditelnými hranami.
Nejčastěji se objevuje u lidí vyprazdňujících se 2-4x za den.

TYP 6

Tady už stolice vypadá jako kupa drobných načechraných kousků, které sice ještě drží částečně tvar, ale již se nejedná o zdravou stolici. Dostáváme se také na hranici komfortní zóny, myšleno, že je těžké vyprázdnění udržet, když přijde potřeba.
Další nekomfortní věc je, že již nestačí běžná hygiena pomocí toaletního papíru a je lepší využít sprchu (popřípadě použít bidet).

TYP 7

Tato stolice je již celkově vodnatá, bez známek pevných kousků a je velmi těžké zabránit jejímu uvolnění. Nastává při střevních onemocněních, otravou jídlem, apod. Hrozí riziko dehydratace a jedná se o stav, který je nutné okamžitě řešit (i kdyby jen v domácích podmínkách). 

VÝJIMKY

Některé zdravotní komplikace mohou ovlivnit tvar stolice a potom se bristolská škála nedá přímo aplikovat. Jedná se o komplikace jako např. hemoroidy, nádory na konečníku, poškozený řitní otvor.

V takovém případě se optimální stolice hodnotí podle pocitu:

  • vyžaduje nulovou námahu k vyprázdnění
  • projde konečníkem bez pocitu dyskomfortu (tlaku, roztažení)
  • barva, tvar, zápach a frekvence vyprazdňování se příliš nemění

BARVA

Dalším kritériem stolice je barva. Barva stejně jako tvar poukazuje na stav trávení a zdraví celého trávicího traktu.

Na obrázku můžete vidět 6 nejčastěji se vyskytujících barev.

Zdroj: drjockers.com

A kterou barvu vídáte nejčastěji?

HNĚDÁ

Tuto barvu chcete na toaletě vídat neustále. Do hněda je stolice zbarvená díky bilirubinu ze žluči, kdy jej trávicí enzymy a bakterie ve střevech zpracují do hnědé podoby.
Jedná se o ideální barvu, odstín se samozřejmě může krapet lišit člověk od člověka a aktuálního složení stravy.

ZELENÁ

U zelené barvy je více možností a většinou se nejedná o negativní stav. Může se jednat pouze o nadměrné množství zelené zeleniny ve stravě. Nebo trávenina cestovala skrze střevo příliš rychle, kdy bakterie nestihly zpracovat žlučový bilirubin do hnědé barvy, a výsledkem je potom zelená stolice.
Dalším důvodem může být zelené barvivo v průmyslových potravinách.

ŽLUTÁ/ORANŽOVÁ

Žlutá barva značí malabsorbci tuků (nedostatečné vstřebávání), kterou poznáte také z tvaru a zašpinění záchodu. S touto barvou souvisí i značný zápach.
Může poukazovat na poruchy jako je celikálie, Crohnova choroba, cystická fibróza nebo nedostatečnost slinivky břišní v produkci dostatku trávicích enzymů. Nedostatečná produkce žluči může být také příčinou, ale v tomto případě bývá častěji barva šedá (viz níže).

ČERNÁ

Černá může značit velké krvácení do horní části trávicího traktu (jícen, žaludek nebo dvanáctník). Trávicí enzymy v tomto případě rozkládají červené krvinky a vzniká tak do černa zbarvená stolice.
Černou stolici ovšem mohou také způsobovat některé doplňky stravy, jako je železo nebo léky a někdy potraviny (černý rybíz, borůvky, lékořice).

ŠEDÁ

Zde se jedná nejčastěji o problém v nedostatku žluči nebo její dopravě do tenkého střeva.
Ať se jedná o nedostatečnost jater či obstrukci žlučovodu, je nutné problém řešit.
Také některé léky mohou způsobovat šedou barvu.

ČERVENÁ

Příčinou červené barvy je krvácení do nižší části trávicího traktu – nejčastěji hemoroidů. Další pak mohou být infekce tlustého střeva, zánětlivá onemocnění jako je crohnova choroba, krvácení způsobené divertikulózou, nádory nebo roztržení konečníku.
Pokud jste zrovna jedli červené potraviny, jako je například řepa, je možné, že se jedná spíše o zbarvení danou potravinou. Zvlášť, pokud nepociťujete dyskomfort, bolesti či jiné obtíže.

BARVA SHRNUTÍ

Podle barvy lze určit, ve které části trávicího systému se nachází problém. Někdy se ovšem není třeba ničeho obávat, protože i to, co jíte, má schopnost stolici obarvovat (řepa do červena, listová zelenina (např. špenát) do zelena až do černa nebo také umělá barviva, léky či doplňky stravy mají tuto schopnost).
Je ovšem důležité vědět, co jste jedli a podle toho dělat závěry. Pokud máte zařazeny nové doplňky stravy či léky nebo měníte celé stravování, může se problém během několika dní vyřešit sám. Pokud ovšem sledujete problémy delší dobu (i když přerušovaně) a navíc je doprovázejí nepříjemné pocity, tak nepodceňujte problém a raději se poraďte s lékařem či odborníkem.

PRAVIDELNOST

Pravidelná stolice je základem detoxikace těla. Denně byste se měli jít vyprázdnit minimálně 1x a ne více jak 3x. Pokud chodíte na záchod méně než 1x nebo více jak 3x na pravidelné bázi, tak se může jednat o problém, který je pro optimální zdraví vhodné řešit.

Známkou zdraví může být i pravidelnost z hlediska času, kdy na záchod jdete. Tělo funguje v rytmech a vyprazdňování určitý rytmus má. Po prvním jídle se často dostavuje pocit potřeby. Pokud u sebe vypozorujete daný rytmus a z ničeho nic se v něm objeví odchylka, může se jednat o známku narušení rovnováhy těla – detoxikace, nervového systému, síly trávicí kapacity apod.

Pravidelná stolice také zabraňuje množení nevhodných bakterií a parazitů a zabraňuje vstřebávání toxinů zpět do těla.

PLYNATOST (FLATULACE)

Jako větry označujeme vzduch, který se dostává skrze konečník ven. Může ale nemusí se jednat o zapáchající plyn, někdy doprovázený zvukem.
Stejně jako každý člověk defekuje, tak každý flatuluje, pokud ne během dne, tak v noci, kdy se svaly uvolní a vzduch má volnější cestu, je to naprosto přirozené.

Jeden ze způsobů, jak se plyn do střev může dostat je během jídla nebo pití, kdy se stravou spolknete i vzduch. Ten se sice může dostat ven skrze ústa říhnutím, ale může se také dostat hlouběji do trávicí trubice a ven se dostane až jejím druhým koncem.

Samozřejmě se větry ve střevech i přímo vytváří a jedná se o naprosto přirozený proces.Nestrávená potrava (vláknina) nebo i jiné části, pokud máte nedostatečnou sílu trávení, se v tlustém střevě zpracovávají (bakteriemi a kvasinkami) skrze fermentaci a vedlejším produktem je plyn. 

CO MŮŽE ZPŮSOBOVAT NEPŘIROZENOU PLYNATOST:

  • umělá sladidla (sorbitol, mannitol a další)
  • nadměrná a náhlá suplementace vlákninou
  • sycené (bublinkové) nápoje
  • poruchy trávení: laktózová intolerance, celikálie 
  • nedostatečnost kterékoli části trávicí soustavy

Pro zajímavost: Pro tělo použitelné plyny ze střev (kyslík) se mohou dostávat zpětně do krevního oběhu, pokud větry zadržujete, odtud do plic a vy jej vydechnete ústy či nosem. Samozřejmě se do krve nevstřebává ta část plynu, která zapáchá a není to ani zdraví škodlivé, ale je to zajímavá představa, že můžete vydechovat plyny ze svých střev. Zdraví škodlivé je zadržování plynů z hlediska roztahování střev, kdy se narušuje integrita střeva a toto zadržování pak může ovlivňovat i držení těla a vznikají problémy v rámci pohybového aparátu. 

Podobný proces se děje i při dehydrataci (nedostatek externího zdroje vody), kdy tělo bere vodu ze stolice a recykluje ji. Proto se dostatečně hydratujte, aby tělo nemuselo recyklovat vodu ze stolice a nedocházelo tak k zácpě.

STOPY

Pokud jste nuceni často používat záchodovou štětku, poukazuje to na problém se vstřebáváním tuků. Může se také jednat o nedostatek vlákniny nebo stolice prochází střevem příliš rychle.

PLAVE NEBO SE POTÁPÍ?

Zdravá stolice by se neměla potopit. Pokud se potápí, je to známka nerovnováhy ve stravování.

Kde může být chyba:

  1.  Pravděpodobně nejíte dostatek vlákniny (rozpustné a nerozpustné, tepelně zpracované i raw)
    • vláknina vyživuje bakterie, které jako vedlejší produkt vytvářejí plyn
    • tento plyn se mísí do výkalů a snižuje jejich denzitu (díky tomu stolice plave)
  2. Nekonzumujete dostatek kvalitního tuku
  1. z 10-20% se stolice skládá z tuku a cholesterolu a tuk ve vodě „plave“
  2. pokud by stolice zároveň i extrémně zapáchala, neměla optimální barvu a pozorovali byste v ní nadbytek tuku, může se jednat o malabsorbci, kterou je nutné řešit
  3. Jste dehydratovaní
  4. stolice s nízkým obsahem vody má vyšší denzitu a neplave

PACH

Posledním kritériem je zápach. Samozřejmě nemůžete očekávat, že Vaše stolice bude vonět po fialkách, nicméně by neměla ani zapáchat až k sousedům.
Optimální zápach se těžko popisuje. Stolice by měla mít jen specifický zemitý odér a neměl by Vám vadit. Pokud se Vám zdá, že stolice zapáchá, tak je třeba hledat problém.

Zápach stolice může poukazovat na nedostatečnost nebo onemocnění trávicího systému jako je malabsorbce tuků, potravinové intolerance a alergie, infekce, ulcerativní kolitida, Crohnova choroba, celikálie nebo třeba laktózová intolerance.

PRŮJEM

Za průjem se považuje řídká stolice (typ 5, 6 a 7) více jak 3x za den.

Je způsoben rychlým průchodem tráveniny skrze tlusté střevo. Při optimálních podmínkách se voda vstřebá zpět do těla. Pokud nezůstane stolice v tlustém střevě dostatečně dlouhou dobu, voda v ní zůstane a vzniká průjem.
Příčin zde může být spousta, od infekce bakteriemi či parazity, otravy jídlem, umělá sladidla až po potravinové intolerance, alergie, reakce na léky a doplňky stravy nebo velmi drastické změny životního stylu (například přechod na nízkosacharidové stravování ze dne na den).

ZÁCPA

Za zácpu považujeme jakýkoliv stav, kdy po záchodě nemáte pocit úplného vyprázdnění.
Za den byste ze sebe měli průměrně dostat 30cm stolice a měli byste se po vyprázdnění cítit jako, že ve Vás nic nezůstalo.
Pokud ze sebe dostanete i 40cm, ale máte pocit, že to není vše, pak se tento stav považuje za zácpu. Paradoxem potom je řídká zácpa, kdy sice máte řídkou stolici, ale pořád máte pocit, že jste ze sebe vše nedostali.

JAK BY MĚLA DOKONALÁ STOLICE VYPADAT

  • Měla by jít lehce ven (na záchodě byste neměli strávit více, jak 3 minuty (a i tato doba je už podle mě nadsazená doba))
  • Neměla by zapáchat – zemitý odér je na místě
  • Neměla by se potopit na dno
  • Měla by být tak akorát pevná
  • Měla by mít válcovitý podlouhlý a hladký tvar (číslo 4 na Bristolské škále)
  • Barva by měla být v odstínech hnědé, záleží také podle toho, co jste zrovna jedli
  • Neměla by po spláchnutí zanechávat stopy
  • Na utření se by mělo stačit malé množství papíru

Pokud takovou stolici nemáte alespoň v 98% případů, tak pravděpodobně děláte ve svém životním stylu chyby a je vhodné se na ně zaměřit, abyste předcházely zdravotním problémům do budoucna.

NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY

  • Nejíte dostatek vlákniny
  • Jíte nadbytek nekvalitního masa 
  • Nemáte dostatečně silnou trávicí kapacitu
  • Nemáte dostatek kvalitních/zdravých tuků ve stravě 
  • Jste dehydratovaní
  • Máte problém v autonomním nervovém systému (sympatikus/parasympatikus)

ZÁVĚR

Samozřejmě v dnešních podmínkách nemůžeme očekávat, že typ 4, hnědou barvu, optimální pach a pravidelnost budete mít 100% času. Při nemoci, po oslavě, při nadměrném stresu, u někoho před cestováním, po noci strávené vzhůru, při přetížení, přetrénování nebo třeba po jídle někde v restauraci nebo na návštěvě, kde nemáte možnost ovlivnit, na čem se jídlo připravovalo a co v něm celkově je, se všechny parametry stolice mohou měnit.

Cílem ovšem je, abyste měli zdravou stolici co nejčastěji (nejlépe pokaždé), a pokud se stane, že nebude optimální, abyste věděli, čím je to způsobeno a mohli se těmto situacím vyvarovat nebo s nimi pracovat tak, aby se to neopakovalo.

NEJZÁKLADNĚJŠÍ KROKY KE ZLEPŠENÍ VYPRAZDŇOVÁNÍ:

  • Konzumujte přirozené potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, aktivovaná semena a ořechy, ovoce)
  • Nekonzumujte potraviny, které Vám nedělají dobře
  • Dostatečně se hydratujte (čistou vodou)
  • Konzumujte probiotické a prebiotické potraviny (kysané produkty a vlákninu)
  • Pravidelně cvičte (hluboký dřep masíruje střeva a pomáhá s posunem tráveniny)
  • Naslouchejte svému tělu a reagujte na to, co se Vám snaží sdělit
  • Doplňujte hořčík (kvalitní doplněk stravy by měl být užíván každým)
  • Nebojte se solit (kvalitní barevnou solí)

Úkol na celý život
Teď už byste měli vědět, jak optimální stolice vypadá a měli byste znát základy, jak s ní pracovat. Tak prostě jen nakoukněte po každé “velké” a pracujte s informacemi, které máte před sebou, o ničem jiném tento krok není. 

Pokud by po aplikaci těchto základních kroků nepřicházel vytoužený výsledek je nutné problém řešit.

Zdroje:
http://www.goodhousekeeping.co.uk/health/health-advice/bowel-health-symptoms-causes

https://www.medicinenet.com/stool_color_changes/article.htm
https://www.medicinenet.com/stool_color_changes/article.html
https://www.britannica.com/science/feces
https://www.medicinenet.com/stool_color_changes/article.htm#when_should_i_contact_my_doctor_about_stool_color_or_texture_changes
https://www.healthline.com/health/digestive-health/types-of-poop#8
https://www.healthline.com/symptom/foul-smelling-stool
https://www.mamanatural.com/great-poop-looks-like/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320938.php

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/14/normal-stool.aspx
https://www.britannica.com/science/feces
https://www.emedicinehealth.com/flatulence_gas/article_em.htm
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.